Wednesday, September 23, 2009

~BILIK SAYA.. ~



assalamualaikum! akhirnye, aku dah agak recover dari homesick.. dah bole upload gambar dah.. ni lah gambar tempat tinggal aku di university of manchester a.k.a umist nih.. akhirnye, aku dah agak tenang kat sini.. maseh terlalu rindu kan mak, family, muhaimin dan kawan2 di malaysia.. tapi, nak x nak, kehidupan harus diterus kan.. bukan bole balik sesuka hati pon kan kalo nangis banyk2.. kalau dekat macam kat penang tu xpe laa.. ni tak.. tiket dia je, mahu berdarah otak pikir.. heheheh.. akhirnye aku dapat terima yang aku pegi jauh2 nih nak blaja dan nak dapat pengalaman.. so, prasaan sedeh tu aku buang jauh2 dengan harapan mase berlalau dengan cepat..

pagi yang sangat sejuk.. masa ni baru kuar bilik nak pegi induction..




entry kali ni nak tunjuk kan bilik aku kat manchester ni k... memang amek mase yg lame nak upload sebab slame ni homesick giler2 kan.. xde mood langsung.. tapi di atas permintaan adik bradik ku yang x sabar nak tgk bilik ku, aku upload sekarang! heheheh... muhaimin dan kwn2 yg lain pon mesti x sabar nk tgk bilik aku kn.. heheh.. nak tunjuk kat sume bilik tmpat aku berhibernasi dan belajar.. aku sgt3 suke bilik ni!!! best! :-D sgt suke dok dlm bilik je.. heheh..gambar2 yang lain on the way.. gambar kat town manchester ngan gambar hari raye, sume kat camera kawan aku.. later, aku post kan kat facebook ye.. :-D



ni hostel aku.. name dia, WHITWORTH PARK HALL.. sgt syokkk.. suke dgn binaan unik dia tu.. hehe.. lagipon, hall ni strategik.. banyk kedai halal kat area nih.. so, kalau aku mls nak masak pon, takda la mati kebuluran da.. :-) nak pegi kelas pon sng dari hall aku nih..



ni permandangan dari tingkap bilik aku.. suke tengok pokok ni berwarna warni.. :-)



pokok ni plak ada buah kecik2 kaler merah.. comel je.. tapi, dalam gmbar kureng nampak plak..



ni lah katil saya! :-D sedap oooOO tido.. empuk betol tilam dia.. nyenyak gilerr.. :-)



kat bawah rak buku tu ada gambar2 sumber inspirasi aku.. gambar mak dan papa.. adik bradek, anak2 buah sume ada.. sume ni letak tepi katil.. leh tgk sebelom tdo.. pastu, kalau nak terlebih tido, tgk muke mak, tak jadi nak tido lama2.. hehehe.. ingat balik nasehat mak, jangan banyak tido kat sini!




ni meja study aku.. :-D blom stat study lagi.. tapi, nampak
gaya macam sgt bersemangt nak study! meja besarrrr.. hehehe..
kerusi pon empukkk jeee.. internet plak x hengat punye laju!! aku harap aku gune utk kebaikan la.. heheh.. bukan ape, nak tgk muvi ke, you tube ke, nur kasih kat tv3 ke, sume x payah tunggu2..!! heheheh.. laju je loading nyeeee.... sukeeee... :-) mmg bole bergegar iman..
jgn x blaja sudah..






ni laaa... gambar2 sumber inspirasi kuuuuuuuuu... :-)
tiap malam boleh menanges tgk gmbar2 ni.. ;-(




POEM DARI INSAN TERCINTA yang sentese menunggu.. :-D





ni plak kata2 semangat dari sume kwn2 kesygan aku! kwn2 yang sentese
berada disisi aku dalam apa jua keadaan..
ni kwn2 georgians aku yg bagi kad besar nih.. i miss you guyz like mad!!! terima kasih kawan2.. :-)

ni plak kawan2 uitm.. kawan2 komander + kawan2 kelas masa diploma dulu.. :-)
mereka ni pon, sentese memberi smgat dan membantu aku x kire ape jua keadaan..
aku akan ingat sume tu..


ni kad dari nani.. lagi sorang bestfren georgians aku.. dia xda mase pemberian kad besar tu berlangsung.. huhuhu.. ni dia bagi kad sendiri dari dia sorang.. thanx nani! :-)

ok... tempat aku tido sume dah tunjuk.. pasni aku tunjuk tempat aku blaja plak k.. tempat aku blaja pon best.. lecturer yang kesemuanye DR and PROF tu sume nye nampak baik2.. hari tu, masa pegi induction week, aku join la budak2 1st year.. dalam 100 lebeh intake kali ni, ada 2 orang je yang masok 2nd year.. aku, dan sorang budak laki ni.. dia from singapore.. mase nak bagi2 grup untuk dapat personal tutor, aku ngan budak nih dapat DR ARTHUR.. mase jumpe je aku dia terus kate 'u r miss baharuddin rite?? i heard bout you.. you are nice.. ' hehehe.. bangga sekejap... tang mane nice nye?? maybe, sbb mase nak urus kan application dulu, aku slalu anta email kat admissions officer dia, miss lindsey.. dan sbbkan ade 2 org je yang 2nd year, dorang ade cite2, gosip2 agaknye.. huhuhu.. boleh tahan gak dorang nih.. best dapat dia sbb klaka.. dia kate, budak yang terus masok 2nd year ni agak scary laa.. sbbnye, 2nd year ni memang year yang paling susah.. orang macam aku yang baru je sampai ni, nak adapt ngan british punye style lagi, nak kenal2 univ lagi, nak familiar dgn town manchester lagi.. pastu nak terus blaja dengan sgt dasyat plak..2nd year dah takda lagi kelonggaran macam 1st year dia kate.. sbb tu scary.. tapi, cam mane pon, dia kate dia faham.. ayat dia senang je.. tak habis2 kate 'don't panic'.. hehe.. budak yang direct entry ni, sume akan under supervision dia.. apa2 masalah dia soh cakap personally dengan dia, jangan diam je atau terperap dalam bilik... dia akan try solve kan.. dia ni pon mcm bapak2 la.. nasehat aku jgn jalan mlm sorang2.. dia pon kata, macam mana susah pon ada je student dia yang dulu masok direct entry gak macam aku dan dah berjaya jadi engineer dgn high salary skrg ni.. huhuhu... ada je contoh dia bagi.. kirenye, ada je la yang berjaya kan.. takde pon yang mati tgh jalan kan?? heheh..

hmmm.. lagi 1, smalam ade perjumpaan dgn ICheme.. ni society untuk semua chemical engineer dari seluruh dunia.. society ni laa yang akan tentukan seseorang tu layak atau tak untuk jadi chartered engineer.. smalam, ada la sorang chemical engineer pompuan yang bagi talk.. nampak sangat berwibawa je dia ni tau.. kagum aku.. dia kata, univ of mnchster ni memang tinggi taraf dalam ICheme.. lepas tu, course yang aku amek ni plak.. MEng (hons) chemical engineering.. bila dah graduate nanti sama je taraf ngan master.. so, dengan course ni dan nama univ ni, dia kate ICheme memang pandang tgi.. senang nak jadi chartered..
hmmm.. kirenye.. point penting nak tekan kan kat sini, jalan untuk berjaya dengan cemerlang tu dah ade.. pluang sgt cerah untuk aku dah memang depan mata... huhuhu.. just blaja je laa sampai grad dengan cemerlang.. tahan atau tak nak blaja teruk2?? struggle je la kan.. 3 tahun je ain.. susah2 dah smpai sini.. BERUSAHA!!
nanti berjaya, leh bangga2 dengan anak2 buah aku.. leh jadi pemberi motivasi plak macam yg abg2, kakak2, abg2 ipar dan kakak2 ipar aku bagi slame nih.. leh keje hebat2, bagi duit raya kat dorang.. leh balas jasa mak dan papa.. leh balas jasa abg2 dan kakak2 aku dengan bagi duit raya kat anak2 buah aku tu.. heheh..


YA ALLAH YA TUHAN KU.. ENGKAU PERMUDAH KAN LAH SEGALA2 NYE SAMPAI KE AKHIRNYE.. SEMOGA PERJALAN AKU YANG MUDAH SEHINGGA KE HARI INI AKAN KEKAL MUDAH SAMPAI BILA2.. AMINNNN.. :-)


With Love,

10 comments:

AzwinYusof said...

ain!!!!!!!!!!!
aku pilu..
isk..isk
wow, tak kira, nt aku nk stay jugak kt ape name hall ko tuh..semalam dua..
tak kira, ko tido bawah aku tido atas tilam..
anyway ain, seronok n happy bila ko ingt letak gmba2 semua prg ko syg..urm..
bestnyer..
k, take care..

Kaloi said...

sama macam bilik aku masa study kat Jerman dulu.. rindu time tuh..

'ainrahimin said...

selamat study ain...

aiEN said...

awin : bole je win.. meh la dtg bilik aku.. dok lame2 pon takpe! ko pon take care gak.. xlame lagi nak fly dh.. :-)

kerol : bilo maso plak ekau g jerman! hahaha..

ink : thank you ink! :-)

Mysterious Lady said...

HAHAHAHA hampeh la kerol curik moment ain. Bilo maso ko poie Jerman??

Ain! Bilik ko mcm kapal selam! =D
Best best!!
I'm proud of you! Semangat belajar berkobar2! Bagus Ain!

aiEN said...

hahaha.. ape yg kapal selam nye syarul! huhu.. ko nihhhh...

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

menarik jugak life kat sana kan.. so kena la blaja sungguh2.. bilik dah menarik dah tu.. lecturer pon positif jer..

doakan awak sentese sehat dan selamat.. amin..

saya sayang awak.. rindu kat awak..

wUteVa~~ said...

huhu..sgt sdih ain..bce blog ko ni..1st time kot ak bce..tu pn tgk ade link dlm fb, ak ingt gmba2 ko kt Uk, skali ak bkak, cerite rupenye..bgos2, stdy rjen2 ye ain..ak ni da tlpas pluang..xpela, ak g mlancong jela nnt..haha~ble tgk ko n ana da kt negara org, rs jeles gk sbb ak stil lg dmalaysia yg indah ni (haha~ptriotik tol!)..tp sume yg jd ade hikmah kn?ade sbb knape tuhan beratkn ati ak ms nk g intrview tu..mayb sbb ak blom ckup kuat utk brada kt negara org yg pnoh cabaran..n ak xregret pn..sumenye ade HIKMAH,kn ain?ape2 pn, sgt sronok bce crite ko kt sne..xsaba nk bace citer awin plk nnt! bgos sgt la korg ni rjen mnulis blog..ak ni xleh harap bab2 nk mnules ni..nway, troskn usaha kt sne..trosla jd contoh yg baik utk sume org dsekeliling ko..tmasok ak..even rsult ak bgos, tp ak ni xleh hrp sgt..so slalu la guide ak,k?..hihi..

kemashady said...

AIN...comelnye bilik..jgn sodi2 yo..blaja leklok..sumo cos susah klu nak diikutkan..blaja jela.
2je..huhu
smgt study k..
chaiyok2!!!

::sYieQo:: said...

aien! bilik ko cantik!!! waaa...nnt klau aku g melawat sane aku nk tido atas katil ko tu!!! ahahaha...seb0k je aku ni kan...so beb, hows life?? getting better kan (-_^) jgn lalai tau, kt sane nnt ssh nk jumpe kengkawan yg bebetul amek berat psal kite mcm kengkawan kt msia...lg2 kengkawan yg dh lama tggal sane, diorg klau tgk ko dh berubah jrg je tegur byk2 kali...hehe...ni based on my experience kt sini laa...lain tmpt lain ragam...ko jaga diri baik2 tau kt tmpt org (^_^)

Post a Comment