Thursday, December 17, 2009

~Cara ke Oversea~


Assalamualaikum semua.. :-)

Dalam entry kali ni, aku nak bercerita, sekaligus meng'explain' cara2 untuk pegi oversea.. :-)

dah ramai sgt yg tanye aku cmne nak sambung study oversea.. selama ni aku explain je kat setiap sorang.. tapi, lagi baik la aku cite kat dalam blog ni kan.. sume orang pon bole bace.. ok ye adik2.. hehe.. dah macam nak mengajar memasak plak.. pegi oversea ni ade bnyk cara.. ramai yg pegi after SPM.. ade yg gune result trial, dah kene hantar terus.. ade plak yg gune result matrix.. ikut kes aku ni plak, aku pegi pas diploma.. seperti yg penah aku cite kat entry yg sebelom2 ni kan.. dulu pas SPM, x teringat pon nak apply.. mase tu kat sekolah sume org busy apply matrix je.. dh masok matrix nyesal plak sbb susah.. pas 1 sem, kuar plak pg amek diploma.. ok.. kepada sesape yg agak2 same kes ngan aku ni, yg terlepas pluang mase spm dan matrix tu.. sebenarnye pas diploma BOLE pegi oversea.. tapi, bukan mudah dan tempat nye pon limited!!! everything kene urus kan sendiri.. bukan macam bdk2 lepasan SPM dan matrix lagi.. konon2nye, dh besa & matang la kan bdk2 lepasan diploma yg nak apply dgree or bdk lepasan dgree nak apply master ni..kalau bdk2 lepasan spm ngan matrix, pegi interview je.. pas dh lepas.. that's it!! everything di urus kan.. tinggal siap2 packing nak fly je.. tp, kepada bdk2 lepasan diploma ni, anda kene bekerja keras siket ye.. :-) same goes to degree holder yg nak apply for master jugak.. sume cara2 yg akan di cerite kan ini same je ok.. :-)

Aku dulu amek diploma kat UiTM Penang.. Diploma in Chemical Engineering.. masuk2 diploma ni je mmg dh berazam nak pg oversea.. sangat bersemangat ni pon sbb kaklong, abang and kakak ipar aku penah pegi oversea dengan cara yang sama.. pegi pas diploma.. tapi tu dah berbelas tahun yang lepas.. diploma sbg platform ke-2 utk melangkah lebih jauh.. aku cite ape yg jadi dalam kes aku la ye..dulu aku masok uitm intake nov 2005.. jadi, ini bermakna, aku habis pada nov 2008, 3 tahun kemudian.. aku bernasib baik habis pada bulan nov, sbb just JUST just nice utk apply MARA SPC.. SPC stands for skim pelajar cemerlang.. MARA SPC ada setiap tahun, tapi kuota yang disedia kan depends on economy negara on that time.. mase tahun 2005, langsung takde skim ni.. maybe dah kehabisan duit utk anta bdk2 lepasan diploma.. maybe sume duit dah di habis kan utk bdk2 lepasan SPM.. setiap tahun berlainan kuota nye.. ade yang dihantar sampai 200 lebih (cmpur sume la.. phd, master and degree..) ade yang di hantar 60 lebih je tahun tu.. untuk tahun 2009 ni plak, iaitu tahun aku dihantar ni, 90 lebih je terpilih.. tapi dah campur2 rayuan sume 106 yg pegi.. Interviewnye, sampai 1000 lebih nak ke 2000 jgk.. alhamdulillah aku termasok dlm 106 tu.. dalam 106 tu plak, brape je ek yg smbung dgree.. 50 kot tak silap..

so, untuk tahun2 depan dan seterusnye, sila lah anda2 sume berdoa semoga MARA SPC ni maseh ade dan ramai yang MARA akan hantar...ok...??? DOA itu penting.. banyak je miracle yg jadi gara2 keajaiban DOA tu.. ALLAH kan Maha Besar.. :-)

Berbalik kepada topic asal.. Mara SPC ni kuar awal tahun pada setiap tahun.. tahun2 sebelomnye kuar bulan february.. tapi tahun 2009 hari, kuar january.. Mmg terkejut mase tu.. 1st day kuar, terus pegi bangunan Mara sebelah sogo tu pg amek borang... nak amek borang Mara ni pon, kene tunjuk sijil SPM ngan result diploma menunjukkan korang ni mmg dh hbs diploma.. sbb tu aku kate, aku ni golongan yg agak beruntung sbb mmg baru hbs bulan november.. january kuar terus iklan MARA tu.. :-) sbb nye, ade jugak yang habis diploma jun 09, then nak apply Mara ni siap2.. nnt sng la dah hbs je diploma bulan june, bulan 9 nanti dah bole pegi oversea.. tapi, Mara tak benarkan macam tu... dia mmg nak tgk kite dh betol2 hbs diploma.. so, orang yg habis jun 09 tu, kene tunggu 2010 ni punye iklan pulak.. hmm.. paham ke aku cite ni??? huhu..

wahh.. ni baru cite pasal iklan.. heheh.. ok.. habis pasal iklan Mara.. cite pasal university plak ye.. aku dah mule cari2 pasal university ni mase final semester diploma tu lagi.. Untuk sape2 yg nak pegi UK, sila la pegi agency 'mabecs'.. sape2 yang nak pegi US bole la merujuk kat agency 'macee' dan sebagainye.. australia lain plak agencynye.. aku tak tahu pasal agency lain, tapi mabecs ni mmg helpful sgt2.. servicenye pon free of charge... pegi sane, dia akan bagi tahu steps yang perlu di ambil.. bagi tahu ape situasi korang sekarng, then dia akan bagi nasihat la.. macam aku pegi dulu, mase tu baru part 5 (semester 5) diploma tak silap.. pastu dia kate, takde ape bole di buat lagi.. sbb nak apply university pon, dia nak tgk kite punye final cgpa kan.. just dia kate, siap2 la buat essay (personal statement) dgn mintak reference letter dari lecturer.. selebihnye, just tunggu pas dah habis final nanti.. pas dah prepare sume tu and final cgpa aku pon dah kuar, tibe la masenye nak apply university.. ;-) aku apply sendiri je.. online je sendiri kat UCAS (kire mcm upu la utk university kat malaysia) then isi je ape2 yang dia nak, then bayar gune credit card.. ade jugak beberape member yang aku kenal kat btn kate, dorang pg agency mane tah, yang kite kene bayar kat dia pastu diorang apply kan.. suke hati korang la nak yg mane 1 ok? aku prefer je buat sendiri.. sbb senang je pon.. lagi pon, mabecs dah bagi tahu cara2 nye..

untuk pemilihan university plak, mase time aku tu orang mabecs tu dah print kan tunjuk kat aku ape university top10 utk course chemical engineering kat uk ni untuk tahun 2009.. so, dalam 10 tu, aku pilih la 5 yang aku nak, then apply.. top10 ni mmg wajib! sbb, kalo tak, Mara tak nak pon hanta korang.. kalo korang main apply je sebarangan univ, susah la nak kene panggil interview.. pastu kalo kene panggil pon, kalo diorang tanye time interview nnt, ape nak jawab?? kesimpulannye di sini, top10 tu penting ye..

ok.. pas dah apply UCAS tu, pandai2 lah ye follow up.. macam aku dulu, pas seminggu apply UCAS, univ of manchester reply dulu.. then, aku terus je reject univ lain, terus amek offer univ of manchester.. sebab, dia ranking no.3 dalam uk and tempat tu sng nak makan.. hehehehehe... pastu, selalu la aku beremail dengan orang univ tu mintak dia anta unconditional offer letter untuk aku secepat mungkin.. paling bagus, offer letter tu dah ada kat korang sebelom Mara panggil interview.. kirenye, mase interview nanti bawak la menda tu.. unconditional offer letter ni yang paling STRONG! sebab, kalo korang ni bagos time interview atau pon dapat memuaskan hati interviewer tu, pastu ade plak offer letter ni, ada plak sijil2 yang menampak kan kewibawaan korang, ALLAH je la yang tentu kan nak izin kan korang dapat atau tak.. :-)

lagi 1 lupe nak cakap.. IELTS! ni test macam MUET tu.. tapi muet tu masok univ kat malaysia.. IELTS ni, English test which is recognize worldwide... Muet tu speaking test dia korang sembang sesame 4 orang candidates yang lain kan.. IELTS ni one to one.. mase aku dulu, ade pakcik dari UK ni yg interview.. accent UK kaw kaw punye laa.. :-) essay dia senang je, ok la.. yang paling susah nye reading comprehension.. gilerrr banyk nak kena bace, banyk nak kene jawab, mase nye ciputtt je.. Mara punye requirement nak band 5.5 je.. tapi, normally university itself nak 6.5 paling kurang.. so, pepandai la yer.. aku dulu study kat you tube je.. hehehheheh.. :-)

berbalik kepada unconditional offer yang di mention kan di atas, time aku dulu, univ of manchester tgk spm aku punye English, 1119 tu dorang dah puas hati dah..takde langsung nak tgk ielts.. sebab tu seminggu je terus dpt unconditional offer terus.. ade jugak kes2 yang dapat 'conditional offer' pastu dia bagi tahu la ape syarat2 yang dorang nak utk dapat unconditional offer tu.. ada yang nak tgk ielts.. so, kalo dia nak tgk, korang kene lah buat dulu exam tu.. pas dah kuar result baru hantar plak kat orang sana tunjuk.. pastu baru dapat unconditional offer.. cam mane pon, walopon univ tak mintak ielts tu, Mara tetap nak jugak kite amek ielts.. kalo tak, tak bole fly! huhuhu.. strict jugak mara ni tau.. mase aku hari tu, aku dah siap2 amek ielts sebelom interview..

mase interview sume ade... unconditional offer, result ielts, sijil2 nak bagi nampak aktif & berwibawa, diploma punye official mini transcript, ape2 penangguhan tajaan sebelom2 ni, penangguhan ptptn.. bila dah ada sume ni, tambah plak dgn konfiden yang ada dalam diri korang, aku rase takde masalah.. doa dan tawakal je.. INSYAALLAH! :-)

ada rezeki ada la... :-)


~saje je letak gambar ni.. bole x?? haha..
nak naik kan semangat org yg bercite2
nak smbung blaja oversea!~

Stakat ni je explaination aku ye.. ape2 hal yang
korang tak faham, leh la tanye.. tanye kat
facebook ke, email ke (gipsyrose87@gmail.com)
atau komen je terus kat bawah ni..
aku sedia membantu..
bak kate pepatah, sharing is caring.. :-)
lagi pon, aku dulu pon bnyk dapat
input kat blog2 orang yang sudi berkongsi pengalaman.. :-)



With Love,


22 comments:

Azwin Yusof said...

input yg bgus n bguna ain!!!!!!!
bagus2....

ape pun, ada rezeki ada laa..insyaAllah

butterflyana said...

mmg rezeki awk study sampai sana.
jeles lah.
hehehe..anyway,goodluck ain!

Anonymous said...

salam kak aien:-)
tq 4 da input kak aien..
hrp2 dptlh g blaja kt oversea gak..huhuhu
~dell~

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

bgs2... chare knowlede kat cni.. papehal sape2 tny soh bc blog awak ni..

kemashady said...

ain..
sgt hebat la bg penerangan kat sini..
bejeler2 pnjngnye..haha
bgune ilmu nie..
mane tau aku tetibe nak fly gak..tp skang blm ade feeling lagi..hoho..

finaz said...

hai kak ain bape pointer utk lpas ke overseaa yee

aiEN said...

hye finaz..
pointer nak lepas mara, 3.5 above..

::sYieQo:: said...

waaa! dh maen salji dh die! haha! jgn lelame sgt duk atas ais tu..kang demam kang (-_^)

adam said...

salam..aku agak x fhm nk apply trough ucas ni..uitm nye diploma ni pggl ape kt dlm education ar???..bley tlg bgtau x??..adam

aiEN said...

salam adam..

sy x brape nak ingat specific name utk program diploma uitm ni dlm ucas.. tapi mmg ade la word diploma tu.. kalo nak lebih info, feel free to call mabecs ye.. diorg sgt3 helpful and bersedia nk membantu..

Anonymous said...

Salam, kak ain..saya pelajar diploma tahun akhir.Alhamdulillah, setakat ini saya dapat kekalkan cgpa saya pada 3.9 tapi saya ada pergi british council dan diorang kata Diploma di Uitm dioran x accepts..Agensi mabecs kat mana yg kak pergi..Pls reply, tq =)

aiEN said...

british council ckp mcm tu?? I dun think so.. diploma uitm mmg accept je kat uk ni.. good to hear about ur cgpa.. course ape ye??

~ita~ said...

salam..kak ain
sy stdnt kt uitmpp gak dlm mchanical n sy mmg da lme aim nk g uk.bru nk msuk sem 5 bln 7 ni.stkat ni cgpa ok lg la tp cam yg akak kte laa still xley wat pape skrg..erm.akak rse universiti ape yg bgus utk mchanical??nway,i like to read your blog.hope you can share more afterward..thanks

~ain~ said...

hye ita..

yg pasal univ tu, die berbeza setiap tahun..
nanti bile awak dh hbs part 6 nanti, mase nak apply tu nanti awak google la univ mane plak top 10 utk course awk ok..

btw, thanx sbb bace blog akak.. :-)

Anonymous said...

salam kak ain..

dapat conditional offer tu bape lame?
n dy pngl interview tu blew n bape lame lepas interview dy approve?

sofia said...

salam, skrg ni tgh isi borang ucas lg. blh thn lama jgk nk isi sbb tak fhm sgt, nk isi spm punya qualification, and utk diploma. uitm punya diploma listed tak kt situ or kene buat other (outside eu students)

~ain~ said...

salam sofia.. pasal isi borang ni dah 3 tahun lepas saya isi, and i'm not very sure what's the options given in ucas.. better awak pegi website MABECS and call je.. org MABECS akan bantu awk bila2 mase sebab diorang paling arif pasal ni..

sori sebab tak dapat membantu and selamat berjaya.. :-)

FidDa said...

bestnye kak ain..impian fid nk g blaja sane..insyaalh..tp nk hadapi IELTS cm xyakin je..kak ain..moge maju jaya :)

Anonymous said...

salam,

sy nak tanya kalau cgpa 3.3 boleh ke mohon study ke overseas ?

Mar said...

Salam,
tumpang tanya references letter tu minta lecturer tuliskan or buat sendiri then mnx sign je? result spm for english 1119 tu translate or antar je yang sedia ada in malay?

Hanan Nabil said...

Nak tanye, saya skrang tgh sangkut dkt UCAS punya web nie.
dia nk BUZZWORD dri Uni , so how?

Izzuwan Mohamad Saufi said...

salam kak,
saya pelajar diploma kejuruteraan mekanikal di politeknik...so , saya nk tnya..pljr poli lyak ke nk apply universities in UK even if my cgpa 3.5 n above??

Post a Comment