Sunday, August 30, 2009

~REZEKI~



Sebut pasal rezeki.. mane datang nye rezeki kite kalau bukan dari ALLAH S.W.T...Rezeki ALLAH ni sesuatu yg unpredictable.. even bila kite fikir tersangat mustahil untuk dapat sesuatu itu, tapi bila kita tak putus2 doa pada NYA, kita akan dapat jugak.. itu la rezeki namanye.. hanya ingat, kunci kepada sesuatu rezeki itu, apabila kita rajin BERUSAHA, DOA dan TAWAKAL..

ALHAMDULILLAH.. syukur kepada ALLAH.. TAHNIAH kepada noor azwin..
kawan baik susah dan senang semasa aku di uitm.. :-)

entry kali ni sedikit sebanyak nak cite pasal AWIN.. lagi 1 peristiwa depan mata aku yg menunjukkan kekuatan DOA dan USAHA seseorang.. awin ni rummate aku yang sama mintak MARA semenjak awal tahun kuarnye iklan tu.. mase aku busy2 settle kan pasal Mara, dia pon skali same2 busy.. bila aku kuar uitm dengan sgt gamble sebelom interview, dia x brani kuar sbb dia risau dgn pointer dia yg betol2 cukup2 mkn utk requirement mara ni, ielts pon x amek mase ni.. so, dia stay uitm sambil tgu dan tgu dan tgu..awin stay sampai ke final.. sampai la result mara kuar, dia diumum kan tidak berjaya.. :-( disebab kan itu, dia terus kan semester baru di uitm.. tapi, semangat dia tak putus sampai disitu sahaja.. atas usaha dia, dia buat rayuan.. rayuan yang bukan calang2 rayuan tau.. turun naik mara, jumpe pegawai yg berkenaan, 3 kali rayuan dan 3 kali juga direject!!! siap dapat surat TIDAK BERJAYA sebanyak 3 kali berturut2 tau.. ade x sesape setabah ni?? aku sendiri kagum dgn kegigihan dia.. macam mane pon, awin tak sambung amek civil dah.. mara suruh dia tuka ke mechy.. nak tuka course tu pon 1 hal gak hari tu.. macam2 keje kena buat.. deal dgn uni sane lagi, trnsfer credit lagi.. hmmm.. serius.. dasyat awin nih.. lagi berliku2 perjalanan yg dia lalui.. tapi, at last????

di saat dia dah tak penah terlintas dan tak terpikir lagi akan dapat mara ni, di saat dia dah langsung x mengharap lagi, di saat tgh sebuk2 nk sedeh2 pasal aku nk pegi la ape laa... HARI KHAMIS, 27 ogos 2009 bersamaan 4 hari yang lepas, tiba2 surat sampai kat rumah!!!! surat tawaran yang lengkap dgn agreemnt sume!! tawaran MARA yg dia tunggu2 selama ni.. ALHAMDULILLAH.. rupe2 nye, kali ni giliran dia pulak.. tak sia-sia ponteng PPKP kat uitm sebab nak datang kenduri aku, smpai kene gertak nak kene gantung semester! pagi tu, awin risau2 pasal kene gantung ni, petang tu berita baik pulak menyusul.. mula2 aku trase bersalah giler sebab trase macam penyebab plak..

hmmmm.. kuasa ALLAH.. dalam kite takut dan sedeh, serta merta DIA ganti kan dengan kegembiraan yg teramat sgt.. kn..kn..kn..???

sape la yang nak terpikir lagi pasal ni?? yelaaa.. orang seangkatan yg apply mara ni, mane yg terpilih tu, dah dapat tahu berbulan2 lamenye... persiapan yg sgt3 banyak nak buat tu pon dah di buat beransur2 sejak bulan Mei lagi.. berbulan2 persiapan.. aku ni pon, terhegeh2 je siap kan sume menda.. hehehe.. serabut otak nk prepare macam2 sebelom fly nih.. banyak oOO steps dia.. tapi, awin dpt tahu, hanya 3 minggu sebelom fly...!!! takpe awin.. bersusah payah lagi siket je lagi..

you did it gurl!!! after all obstacles, you still stand for what you want
and now you get what you want..

dalam masa x sampai sebulan ni, impian awin akan menjadi kenyataan.. dia akan jadi student
UNIVERSITY OF EDINBURGH, SCOTLAND..
impian awin nk study tempat sejuk dah menjadi kenyataan... hihihihi.. Summer pon 12 degree celcius tau! amekkkkkk ko awinnnn!!! hahaha..






CONGRATZZZZ!!! :-)



Inilah REZEKI namenye kn..

lagi 1 nak bagi tahu kat cni... kejayaan seseorang tu x bergantung pada pointer semata2.. brape ramai aku jumpe budak hebat2 mase interview tu, tapi x berjaya dpt sponsor.. even, senior 1 course yg aku ternmpak mase interview tu, yg beberape kali 4 flat pon x dapat.. ape sebabnye? ALLAH je yg tahu, aku pon mane la nak tahu kn..

bukan ape, saje nak tekan kan kat cni.. jgn la dgn pointer semata2, seseorang tu nak berlagak, prasan bijak dan hina orang lain.. nak tekan kan jugak kat cni.. kepada mereka yg pointer cukop2 makan tu plak, jgn putus asa.. pintu kejayaan tu sentese terbuka kalo kite rajin berusaha.. kite ade keistimewaan masing2 yg kite sendiri x sedar!!!!!

just prepare yourself to be an extraordinary person and be someone who can impress others with your skill and personality.. someone with very good pointer but cannot make anybody proud of you, just sit and shut up! but this doesnt mean pointer tu x penting tau! jgn salah fhm plak...
like i said, jgn lah POINTER SEMATA2...

however it is, everything happen depends on our REZEKI..

no matter what,

don't ever give up + full effort = key for success!!

just remind yourself, if 'that person' can do it, why not me?
'that person' orang juga kan.. so, what make us different??

actually sume ni pon, utk bagi aku semangat jugak.. hehehe.. takut nak stat blaja balik 21st septmber ni.. selepas relex habis habisan, kang mengira simple caculations pon dh lembab.. aiiyookkkk.. :-I

aku sendiri jauh perjalanan lg.. baru nak masok 2nd year degree kat sane..

MEng (Hons) in chemical engineering - university of manchester..

aku pon blom berjaya, masih terkapai2 lagi.. tp, matlamat dan semangat tu ade..

I've already planned my future,
I can see the way to reach it,
but it's just up to my strategy on
how to meet them..


p/s : terima kasih kepada muhaimin yg sentese support aku dan bagi tahu aku BOLEH!!!



With Love,

19 comments:

siti otai said...

yup..pointer bukan semate2..
kene balance..kokurikulum n study..
sbb tuh aku pon rilek jer..
maintain result yg cukup byk nih + super duper extra scouts activities + futsal + event management..aku tade la risau sgt..hehe..gudlak ain n kawan ain!!

siti otai said...

err..typo.."pointer cukup mkn"..
giler hebat pointer cukup byk..haha

aiEN said...

hahahahah... pointer cukop mkn ye..
hmmmm.. thanx sgt3 ye padil!!!!
ko hbs blaja ni g la keje hebat2 nnt aku bole pau... aku kan masih berstatus PELAJAR!
kalo x, smbung blaja la cpt kat tmpat aku!
master setahun je pon.. pas ko dh hbs pon, aku x hbs lagi! ape kate rajin2 kan diri tu ye.. :-))
syggg ko!! :-D sgt2 akan rindu korang kat cni..

deadgorgeouszaza said...

yosh!! awin! gambatte kudasai!

Mysterious Lady said...

terimakasih terimakasih terimakasih!

aiEN said...

nape ko berterime kasih ni syarul???

kemashady said...

ain...sgt2 la hbt kawan ko 2 ha..mmg x smesti pointer penentu kejayaan...aku pon teringin nak smbg oversea...nnti nak try mohon...papepon..bile smpai masenye...ajar aku ye cmne nak mohon..hehe

aiEN said...

orait kema!! no halllll.. tahun dpn agak2 MARA dh nak kuar, aku aja sume k.. kalo cite sekarang nanti lupe.. ok kema.. jom2!! :-)

Kaloi said...

ain poweerr~~ sok da kaya jangan lupa belanja aku ek~

::sYieQo:: said...

ain...btol2! aku s0kong sume ni brgantung pd rezeki (^_^) bile fly??? ke dh gi dh ni??

aiEN said...

aku fly 16 sept kyn.. huhu.. aku masih di sini.. blom pegi lagi.. :-)

aiEN said...

kerol! xde de aku lg kaye dr ko de!
ko tahun ni dh hbs dh pon.. tahun dpn dh keje..
waaaaaaaaa... korang ramai2 kumpol la duit melawat aku.. :-)

AzwinYusof said...

ain, asal aku comment takde ni..rasenyer hr tu ade komen..ishh...diskriminasi ar blog nehh..
thanks ain..thanks atas semua ptolongan kau..
tnpe tolongan kau, tkde la jgk bnda ni..all in one..hehe...
nt da fly dulu dr aku, jgn lupa2 aku..
jrmputla aku pulak kt airport london tuhh..
okay..
ain, ramai org tnye pointer aku braper..bpk sedih ooo...malu ade, nk bangga pun ade...hahaha

k, thanks again ain..n
friendship forever bebehh...

AzwinYusof said...

oh yer..mmg..
pointer cukup mkn aku neh..
hehhe..
leboh .04 jer
camano tuh..
ape2 pun satu jer, usaha escalator kejayaan ye kwn2...jgn puutus asa...
nt aku hengat nk kumpul2 la surat reject mara tuh..kurang hasam betol..
hahaha
k..dah2..
tata..

A said...

Hai Ain,

I'm one of the SPC successful postgraduate candidates and I'll be leaving next week. This, the story of your friend, really touched my heart. I wish all the best, to both of you =)

::sYieQo:: said...

ain!!! esok! (^_^)

aiEN said...

hye A.. thanx for reading my blog.. :-) thanx again for ur compliment and i wish u will enjoy ur life there... all the best.. :-)

AzwinYusof said...

ain..i'm here now.....
wawooo..
sad again after read this post..
huhu..mmg touch gilerr
ko ni pndai tol ayat..hehehe

aiEN said...

hahahaha...
awin! yezzzerrrr...
bnyak2 bersyukur k.. ALHAMDULILLAH..
tabah hadapi hidup kat sane..
doa utk aku jugak k..
kite same2 berusaha smpai berjaya!!
brape kali dh ko bace entry nih???
heheheheh...

Post a Comment