Monday, May 18, 2009

HIKMAH..

Mula2 skali aku nk mengucapkan setinggi2 syukur kepada ALLAH sbb memurah kan rezeki aku dalam hidup ni..

MARA SPC adalah kurniaan yg telah makbul dari doa aku dlm setiap hari solat.. stakat ni, ini laa yg aku harap kn.. inilah jalan ke arah cita2 aku utk jadi seorang GRADUATE dr oversea mcm semua abg2 dan kakak2 aku.. penutup kepada ank2 mak yg berjaya ke sana.. berkat dari doa mak ngan papa, doa adik beradik aku, doa muhaimin, doa sdara mara, doa kawan2 yg sentese support aku, ni lah dia..

AKU AKAN TERBANG KE
MANCHESTER SEPTEMBER NI!!! :-)


Lame dh aku x post kan ape2.. semua nye sbb tertunggu2 result MARA ni.. hmmm.. hari ni nak cite serba ringkas perjalanan hidup aku, yg aku ingat sampai sekarang.. aku ada 5 org adik beradik.. aku yg bongsu.. mula dari kaklong, abg tapa, abg apis ngan adik (adik ni, kakak aku- utk sape2 yg confuse.. gap kitorang 8 tahun.. so, dia rase dia xkn ade adik lg.. tup2 aku lahir.. hehehe).. aku dari kecik x rajin blaja pon, bkn laa top scorer mcm kaklong ngan adik yg selalu dpt no 1 seluruh batch dorang.. pastu, stiap tahun naik pentas.. aku bese2 je.. masuk kelas no.2 pastu slalu dpt no brape tah.. xde yg membangga kan pon.. aku ni seketagori ngan bg tapa n bg pis.. hehe.. TP, aku akan naik pentas bile ada exam besar je.. bile UPSR dpt 5A ngan PMR dpt 8A.. mase SPM, xde laa bgos sgt.. dpt 7A 3B je..

aku ni antara ank mak yg suke ikut kate hati.. dulu, pas hbs je SPM, masok PLKN.. pas dpt je offer g matrik, kem komanden tu kate, aku bole kuar 2 mgu awl utk prepare nk g matrik.. tp, aku degil, nk duduk sane smpai hari nk register matrik tu.. aku bkn ape, nk tgu hari sukan.. ade pertandingan futsal.. sbb kn aku tgu, aku di anugerah kan pemain terbaik utk futsal tu!!! hahaha.. berjaya gol kan 2 kali.. hehe.. pastu, masok lumba lari.. mase aku tgh lari tu, kem komanden pasang lagu ape tah dituju khas utk aku sbb ptg tu aku nk balik dh.. 1 kem laa dgr yg aku tgh menghabis kn sisa2 terakhir aku kat kem tu.. huhuhu.. dia siap bg ucapan lagi.. kem komanden ni pon kamceng giler ngan aku, sbb aku ni kn peramah.. hehe.. bdk2 takot ngan dia ni, sbb muke cm garang.. tp, x pon.. dia sporting je.. pastu, aku siap janji kat dia, aku kawen nnt aku mst ajak dia dtg.. heheh...

buruk giler mase PLKN nih.. hehehe..


pas 2 hari aku kuar dari PLKN, aku g register masok matrik plak.. ngan muke hitam legam x rupe org tu, aku g masok matrik.. huhuhu.. matrik tu hanye tmpat utk org yg rajin blaja je bg aku.. bukan utk org mcm aku yg suke study last minute.. matrik utk org yg study consisten je.. aku mase kat matrik, stiap kali kuliah, pas kn kad matrik aku utk kawan2 swipe kn.. kalo pegi pon kuliah, aku tdo.. hmm.. mase ni aura2 penat masok PLKN 3 bulan tu x hbs lg.. bila pegi kelas agama, aku tdo jgk.. stiap kali kelas tu aku kena pnggil pastu ustat tu soh basuh muke.. hehe.. ustat tu org sume takot sbb garang giler.. tp aku slamber je tdo stiap kelas dia.. sampai ustat tu dh x larat nk garang dh.. terus kamceng ngan aku.. hehe.. sbb dia ckp ape pon, aku akn tdo jgk mase kelas dia..

pas 1 sem n lepas dpt result 1st sem, aku kuar.. kate kat mak ngan papa, aku nk masok uitm.. sbb kat sane aku dh tentu dpt course yg aku suke.. kat matrik ni, aku dpt 3.00 utk 1st sem n aku x rase aku leh survive smpai hbs utk dpt kan course engineering, memandang kn aku x suke nk blaja je sentese..matrik kan jenis kene dpt 3.5 cmtu baru secure.. ooohhhh.. tidak lah larat rasenye utk aku belajar sedemikian rupe..

pastu, mula laa hidup aku kat UITM pulau pinang, dgn course yg mmg aku nk, diploma in chemical engineering.. kat sane blaja sgt laa relex.. cmni laa baru ade life.. leh nikmati hidup, pastu study last minute still leh score.. :-D kat sane, leh masok komander.. leh aktif2, leh hepi2.. pas hbs je diploma, aku sambung dgree kat shah alam.. tp, lebe kurang 2 bulan kat sane, aku ikot kate hati aku lagi skali utk kuar terus dari blaja kat sane.. kali ni keputusan aku utk kuar dr UITM btol2 sgt gamble.. aku mmg bercita2 nk study overseas.. masuk UITM amek diploma utk jadi platform kedua utk aku pegi oversea, memandang kan mase SPM dulu, result aku x dasyat.. mase matrik plak, tersangat laa susah nye..

mase masok je buat dgree kat shah alam tu, iklan yg aku tgu2 utk MARA SPC(skim pelajar cemerlang) pon kuar.. kuar dlm pertengahan january.. menda ni kuar skejap je.. hanya org yg betol2 tahu pasal kewujudan SPC ni and yang btol2 tgu SPC ni je yg akan alert pasal iklan dia.. sbb iklan dia smiggu je.. pas dh amek borang n dah lengkap kn sume aku pon hantar, tgu kne panggil interview.. mase ni, ati aku dh rase nk kuar UITM dh.. aku masok UITM ni sbnrnye, takot MARA SPC ni dh xde lagi tahun ni, memandang kan krisis ekonomi skrng kn.. sbb, mase tahun 2005, SPC ni penah xde.. tp, bile dh ade ni, hati aku mule laa pk nk kuar je.. pastu, dlm bln 3 cmtu,university yg aku apply dh bg unconditional offer.. aku pon penah ponteng kelas pegi amek ielts kat british council n dpt band 6.5.. pas dh ade dua menda penting yg menjadi requirement mara ni, aku pon tepon mak ngan papa bg tahu nk kuar.. hati aku mmg nk kuar sgt walopon mase ni aku blom confirm dpt MARA SPC tu.. interview pon x pegi lagi.. tp, instinct yg sgt kuat kate aku bole kuar.. 3 hari sblom kuar pon, aku dh bt solat istikharah n lepas solat tu hati aku lagi beria2 nk kuar.. aku anggap ni sbg 1 petunjuk.. dan aku kuar dari UITM shah alam utk selama-lamenye..

kat rumah aku rase lega n hepi.. jd driver mak, mkn, tdo, tgk tv, online, g ikot abg aku g singapore, g phuket, g jumpe wa kat medan.. jalan2 g rumah bg tapa, rumah adik, rumah kak oce.. ;-D bersenang2.. mase ni, member2 kat UITM tgh struggle nk final..

akhir bulan 3, aku pegi interview.. mase tu hari isnin.. interview mara ni ade 5 hari.. aku dpt yg 1st day punye.. mase smpai je kat bangunan mara tu, masyaAllah ramai nye org.. ade laa dlm 200 lebe org yg dtg interview.. mase ni aku dh mula risau.. bole dpt ke aku?? ramai nye org dtg... 200 lebe sehari, kalo 5 hari??? 1000 lebe laa cmtu.. MARA announced dlm paper kate nk anta 200 org je tahun ni...hmmm.. risau giler mase nih.. yg interview aku ade 2 org.. ade sorang lagi kat tepi observe.. tangan mase ni sejuk n sgt laa cuak, tp buat2 confident n relex.. ade laa dlm 20 mnt aku kene interview.. mcm2 dia tanye.. yg interview aku tu pon, engineer yg grad dr UK jgk.. so, xleh nk temberang sebarangan.. huhuhu.. pas hbs interview tu aku sgt3 lah lega..

aku sgt3 lah lega sbb sume yg patot aku buat, aku dh buat.. dh apply university.. dh amek ielts.. dh buat penangguhan ptptn..dh pegi interview.. sementara tgu result, aku hanye perlu tawakal dan berdoa je..


nk apply university pon bkn sng.. mcm2 dia nk.. nk kite punye personal statement, mini transcript, reference letter dr lecturer n pilih 5 top uni yg kite nak.. reference letter ni, mase dh hbs final part6 kat penang tu lagi aku dh siap2 mintak kat supervisor aku, Cik Zalilah.. dalam list top 10 university kat UK utk course aku ni, university of manchester no.3!

1. Cambridge

2.Imperial college

3.University of Manchester

4.Loughborough

5.Herriot-Watt

6.Surrey

7.Sheffield


mase pilih 5 choices university ni, aku pilih dari no.3 dan ke bawah.. x brani nk pilih 2 yg atas tu.. sure susah giler blaja kat sane.. alhamdulillah, pas semggu, manchester reply n bg aku unconditional offer..

tanggal 14 may 2009, aku dpt tahu aku dpt!! mase ni tuhan je yg tahu prasaan aku!! dh laa tgh dating ngn min mase ni, dpt plak tahu berita gembira ni.. hepi x terkata!!









ALHAMDULILLAH.. berkat usaha dan sabar,

aku dpt ape yg aku nak.. :-)

aku dpt tahu, dalam 1000 lebe yg dtg interview tu, 90 org je yg terpilih... hmm.. terase sgt3 beruntung.. alhamdulillah lg sekali..

TERIMA KASIH YA ALLAH..

skrng ni dh mula kena sebuk2 prepare ape yg patut, isi borang2 yg mara nak tu, n tgu je surat mara utk pegi BTN..

HMMM.. sume yg berlaku ada hikmah kan.. ada sbb kalo Allah bagi kite sesuatu tu.. ade hikmah aku masok matrik, pastu kuar masuk UITM amek diploma.. ramai x setuju dulu.. dorang kate aku buang mase laa, membazir je 3 tahun la ape laa.. siap ade yg soh anak dia pujuk aku kate jgn kuar.. family aku pon x kesah, org luar yg kesah.. sejak dr tu, aku nk tunjuk kat org yg keputusan aku x salah.. ni laa buktinya.. nk tunjuk kat makcik tu..


di sbb kan aku masuk uitm lambat 1 sem dari bdk yg sebaya dgn aku, aku dpt hbs kan diploma mase bulan november 2008.. juz nice utk apply mara yg sentese kuar awal tahun.. mcm hari tu, akhir january 2009 dh kuar..

kalo aku x masok matrik, pastu terus je masuk UITM, aku akn hbs diploma dlm bulan july 2008.. mase tu, ada lagi 6 bulan utk aku tgu mara ni tanpa sebarang kepastian.. seksa kn? dh laa x sure iklan tu akan kuar ke x..


semua yg berlaku ada hikmah nye.. blaja kat penang bnyk mengajar aku.. bnyk ajar aku tentang perangai manusia.. sepanjang aku sekolah, pastu masuk plkn, pastu masuk plak matrik, aku sentese dikelilingi kawan2 yg baik2... kawan2 yg sentese ade mase susah dan senang...


mase blaja kat penang, aku jadi makin matang.. aku blaja kenal hati manusia.. blaja kenal kwan baik yang akhirnye jadi musuh.. 1st time dlm hidup.. kalo kite x alami semua ni, kite x kn tahu macam mane hati org kn.. semua nye ada hikmah..tp, mcm mane pon aku sedeh.. andai kate dia bace blog ni, aku nk dia tahu mcm mane benci nye aku kat dia sekarang, macam mane x bole tgk nye aku kat muke dia tu sampai xnk pegi konvo 30 mei ni (bkn laa aku x pegi sbb ni je.. bnyk giler menda nk prepare sebelum fly ni pon.. konvo kat manchester je nnt.. :-D), tp, dia penah jd kawan baik aku yg sgt3 baik dan sekepala.. penah jd kawan yg sgt3 memahami yg sgt3 aku hargai sentese.. kwn yg aku syg dan respect.. tp, ape yg berlaku ade hikmah nye kan.. aku terima... sbb kitorang gado tu laa, mcm2 ayat hina yg aku dpt, yg dia msg melalui kawan aku, fadh.. ayat2 hina yg aku akan ingat sampai bile2.. sebab ayat2 hina tu laa aku lagi bersemangat nk apply pegi oversea ni..(to her : I know i'm not as smart as you.. but, i kept running from u, changing classes and now quit from UITM, not because i'm afraid and not because i can't 'pretend smart when u around' like what u said.. i just can't see ur face n can't hear ur voice and trying to permanently eliminate u from my life.. my life that is always full of love and happiness.. that is what i'm trying to do, and i'm not a coward like u think i am).. walopon dh jadi macam ni, aku tetap berterima kasih kat mk dia yg baik, thanx pada kakak dia yg penah tlg aku apply kn jpa.. aku x penah lupe sume tu.. ;-) skrang ni nk mula hidup baru jauh dr kebencian dan sakit hati.. macam mane pon, terima kasih kat dia sbb bg aku semangat tu..


lagi sekali, semua yg berlaku ada hikmah nye..


mase kat penang jugak aku kenal lagi ramai kawan2 yg baik, yg memahami.. aku kenal jaja, awin, intan, kak yana, linda, ct, ja, bdk2 kimia yg lain, bdk2 komander, senior2 komander, adik2 komander.. terima kasih semua..





sekarang ni mase utk mula kn hidup baru.. mula hidup baru kat sane, nk blaja sungguh2.. nk bwk semangat mak, papa, adek bradik, muhaimin tersayang, dan kawan2 yg sentese support aku.. walopon sedeh sorang2 kat sane jauh dr family, tp xpe.. sekarang zaman dh canggih!! hehe.. sedap kn hati..


kat sane aku ingat nk keje smbil blaja.. hehehe.. nk kumpol duit utk bayar duit ptptn yg aku gune mase diploma dulu.. nnt sng.. balik2 dh xde hutang.. balik2 je malaysia leh keje, kumpol duit utk kawen, keje utk bg mak papa duit.. hehe..


stakat ni aku dh dpt sume yg aku nak..


ade mak ngan papa yg aku syg sgt3...

ada kaklong, bg tapa, bg apis, adik, kakak2 ipar dan abg2 ipar yg sgt3 baik, understanding, sekepala, sporting, supportive, dan BERJAYA yg bole jadi contoh utk aku..


ada 12 ank2 buah yg comel2.. 11 hero, sorang princess..


ada sedara mara yg sentese menyokong..


ada kawan2 yg sgt3 memahami dan sentese ade dgn aku..


Alhamdulillah.. syukur sgt3 dgn

setiap kurniaan dariNYA..

sekarang ni doa aku supaya ALLAH panjang kan umo aku, dan semua org yg aku syg supaya semua org leh sentese ada dgn aku mase aku berjaya dan mase aku berkeluarga nanti..

panjang kan umo aku, supaya aku bole balas budi mak ngan papa, adek bradek dan sdara mara aku yg sentese buat aku rase disayangi..

panjang kan umo aku supaya aku bole bina keluarga sendiri dgn org yg aku syg.. AMIN..

YA ALLAH,
permudahkan lah
segala nya..
sejahtera kan lah
hidup kami semua..


p/s : INGAT.. segala ape yg kite nak atau impikan.. sentese laa mintak padaNYA.. jgn tinggal solat, jgn lupe berdoa,jgn lupe solat hajat.. INSYAALLAH.. ALLAH dgr, dan akan makbulkan.. jika kite sentese ingat padaNYA, sentese juga laa kita akan gembira dan bahagia selalu.. sentese juga laa kite akan dapat ape yg kite hajat kan..

IT'S REALLY WORK ON ME!!

17 comments:

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

entry yang panjang gler..

dari masa kecik sampai la dapat SPC..

tahniah dapat SPC..

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

blaja bersungguh la lepas ni.. dah dapat ape yang dihajatkan..

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

panjangne blog yang nih.. tu la akibatnya dah lama tak buat blog.. byk gler yang nak diceritakan..

part yang skola tu okay lagi la.. part yang plkn tu.. dua2 gambar muka hitam je.. blom lagi gmbr masa LIBK nak jadik komander.. tinggal gigi dengan mata je yang nampak.. yang lain sume dah sama cam mamak..

masa blaja kat penang, awak jumpa macam2 kawan kan.. macam2 perangai.. hope in future awak tau la pilih kawan dari sume kenalan2 yang ada kat sana..

hmmmm.. dah penat berusaha nak g uk ni.. tunggu dekat 2 bulan.. interview la, g ielts la.. mesti la rasa berbaloi kan bile dah dapat..

ape2 pon, jaga diri bebaik, makan ckup, jangan miss makan.. jangan sakit2.. kena sehat sentese.. pilih kawan yang btol2 nak berkawan.. bukan kawan yang nak pergunakan awak.. hope u'll stand up for the right of you sayang..

untuk saya, hepi sebab awak dapat SPC.. g sana bawak balik nurulain binti baharuddin yang sehat dan tembam k.. 2 je sayang..

aiEN said...

ye sayang.. sy ingat sume pesan awk tu syg.. awk xmo sedeh2 k.. saya pegi sane, tp hati sy kat awk.. tgu sy balik k..

Mysterious Lady said...

wahai ain yg disayangi selalu
tahu tak yg aku rase sebak bace entry ko ni
hidup aku tak terurus ni
hope dpt jumpe ko cepat2 nk dptkn inspirasi dari ko
i am very happy for u dpt spc mara
plz doa for me pulak lps ni
its gonna be a very long 1 year
sob sob
jumpe di London setahun lagi!

aiEN said...

ye syarul yg disayangi selalu.. jom laa kite jumpe..aku xde buat ape2 hari ni.. jgn laa dikau sebak wahai sahabat ku.. hehehe..

Mysterious Lady said...

dh ko yg tulis entry penuh emosi
aku pun otomatik sebak la
ok harini nk pegi mane?

AzwinYusof said...

ushh2..
sebak jugak aku mmbace entry ain kali ni(i'm reading with pilu tone)
ain...congrates lg skali n alhamdulillah sbb ko jdk antra manusia yg beruntung..ade semuanya...
ape2 pun jgn lupe kwn okayy...
miss u each day..(bukan les ok) tmbah2 ko sorg2 kt sane...

aiEN said...

hmmm.. sedeh nye bile pk nk g sorang2 kat sane..uwaaaaaaa!!!!!!!

Mysterious Lady said...

ingat!
semuenye ade HIKMAH

aiEN said...

:-) ok syarul..
time kaseh sbb ingt kn..
btol tu! semuanye ada hikmah..

'ainrahimin said...

ain...aku pun nak ckp mcm org lain gak...sedih bace psl ni, ye lah, kita tak tau apa y org rasa kan, kita tak tau apa y org tu fikir, aku dah lama tak jumpa kau, dulu pun takdelah kamceng mana kan, tp aku tetap syg kau...
masa kat matrik, ingat lg tak masing2 tensen nak belajar fizik, ya allah, betapa tak sukanya aku kat F.I.Z.I.K., sampai ari ni aku trauma2...taknak dah...masa kau ckp kau nak kua matrik tu, aku sedih sgt, sbb aku rase kehilangan, hilang sorg mmber nama ain, nnti msti dah jarang cntct, sedih2...tp sbb kau penah ckp, kuar matrik bukan nak g memana, nak dpt apa y kau nak gak kan, skrg ni, usaha penat lelah dapat dah kan..=) ain, kau belajar leklok...aku ngah sedih ni...aku teringat masa kat matrik ni lah y aku demam, duk umah kau, mak kau jaga aku, papa kau hantarkan aku kat klia tu, smpai ari ni aku tak pernah lupa, aku teringin nak g umah kau lg, jmpe mak ayah kau kan,msti dorg tak ingat dah kat aku, hihihi, takpe2...y penting aku ingat lg dorg...nnti keep in touch always tau...(buat mohd. muhaimin radzuan, jaga ain elok2, jgn wat dia sedih2, walaupun saudara tak kenal siapa 'ainrahimin ni, y penting 'ainrahimin kenal ain baharuddin ni, siaplah kalau wat dia sedih2...-ini adalah satu amaran..hahahaha)
pjg lak komen aku ni, teringat cite lama kita dalam pertemuan y singkat tu kan..

aiEN said...

ink!!! aku syg ko jgk!!
lame x jumpe ko kan, sejak hbs matrik tu, tros x jumpe dh.. rindu kat ko!! dh laa name same.. heheh.. ckp pasal FIZIK tu, ko tensen2 pon ko score!! ko laa bdk yg blaja fizik dgn sgt tabah hati ink.. aku ni je, x reti nk jadi kn contoh!! heheh.. tensen2 terus kuar.. huhu..
aku pon sedeh tau mase nk kuar tu, ko ngan inas mmg rumate yg baik!! sampai bile2 aku ingt korang..
ingat x mase bulan pose?? mase sahur tu, aku buat sardin, ko g beli nasi mase tgh mamai2 tu, inas tukang tgk! heheh.. tukang gaul2 kan sardin.. hehe..

ye.. aku ingat pesan ko ink.. aku blaja rajin2 k.. ko sure dh nk hbs blaja dh kn! ko pon, bile2 je nk dtg umah aku bole.. mak ngan papa aku ingat je lagi kat ko.. keep in touch k! aku ngan inas x penah putus berYM.. slalu laa jenguk blog aku ni.. hihihi.. nnt sng2 aku nk ko cite ek?? lame x dgr cite ko...

deadgorgeouszaza said...

penat laa aku bace entri ko nieh..
huhu..
ingat ain..
da kat sane, bawak diri elok-elok..
paham?
hiks!
nape aku sorang je yang tak sebak ek??

hahaha!
bukan kerana aku tak sayang ko...
tapi keranneeee....
kerane aku tau ko ley survive, and that ko de everything yang ko nak..

so,
all the best, girlfie!
i know u can do it.
orait??
n dun forget us ok?
jangan nanges2 sebab tak jumpe nasik or whatnot.
aku lempang karang.
hiks!

sayang ko banget!!

'ainrahimin said...

haiceh...mmg aku bookmark kau nyer blog ngan encik abg kau nyer blog ah...wei...anti add la aku ym seh...nurulain_rahimin@yahoo.com saje...

notakaki: tukang gaul sardin, hihihi...sedap woo sardin tu, tak pernah mkn sardin like that, bulan pose oh bulan pose...rindunyer...bila tah nak gi umah kau, y penting, time kau kawin nnti aku sampai sana...hakhakhak...
aku tabah ke belajar fizik?huh...kalau aku tabah, aku sambung la fizik skang ni, takde maknenya...aku de lg setahun ain kat upm ni, math teacher wanabe...

siti otai said...

haha..aku pon sebak gak..baru jumpe blog ko..n baru bace post ko..

ain..
igt x dulu ko selalu rendah diri..
bile jumpe org lain ko slalu ckp "aku wat diploma jer..x pandai pon"
tp kitorang kwn2 ko neh takesah pon aper yg ko buat..yg penting ko blaja n ader matlamat tuk maser depan..walaupon ko start dr bwh..tp still matlamat ko berjaya kan??

n igt x aku slalu ckp.."x kesah pon ko blaja kat maner..same jer..kalau malas fail gak.."
n aku pon slalu ckp 'rezki masing2'..
so nih rezki ko kan??sbb usaha dan doa ko..

tp aku kagum ngan istinct ko..haha..bagus ain..good luck..jumper kat manchester taun depan (kalau aku rajen nk sambung master)

aiEN said...

hmmm.. padilllll!!! baru jumpe blog aku ye!! hehehee.. hmmmm.. sebak jugak bace komen ko ni tau..

aku mmg slalu ckp mcm tu ye padil?? rendah diri je.. hmmm..yela, memikirkan korang sume laju je blaja, nak habis dh pon.. tp, bile pikir aku same hbs ngan budak2 medic tu lega siket jadinye! hehehe.. ade geng la yg tgh blaja jugak.. kalo x, korang sume dh keje aku x habis2 blaja lagi..sedehhh ooOOO!!

padil, thanx sgt ngan kate2 smgt ko ni.. bile jumpe pon ko dan bdk2 lain slalu je bg smgat kat aku.. terharu sgt... :-( KORANG MMG KAWAN SEJATI!!

padil! ko kene sgt rajen nak smbung master! aku tgu ko kat sane! tgu kat manchstr! ajak laa si sha tu skali.. sume pon dh hbs blaja ni.. geram betol aku.. meh dtg kat aku smbung blaja same2, leh jenjalan same2! :-D

Post a Comment