Friday, August 19, 2011

~Perempuan di hujung Ramadhan~




Assalammualaikum w.b.t..

Dah lebih kurang sebulan 2 minggu saya balik Msia for good.. Alhamdulillah.. sekejap je pejam celik pejam celik dah habis pun study kat Manchester... Tempat yg meninggalkan seribu satu kenangan yang semestinye takkan dilupekan sampai bila2.. Terima kasih Allah sebab bagi peluang pegi sana, merase duduk tempat orang yg serba serbi maju dan lengkap.. merasa belajar tempat yang ada prestijnye tersendiri, dengan lecturer yg semuanye bukan calang2 orang.. merase kenal kawan2 dan mereka2 yang matang pemikiran dan ilmu yg penuh sama ada ilmu dunia juga akhirat.. tak lupe juga kawan2 yang dari negara berbeza.. mingle around like a family.. Just Allah knows how I miss those moments.. disana, saya belajar untuk jadi lebih baik juga berfikir dengan cara yang lebih 'wise'.. sebelom mula bercerita, nak tunjuk gambar2 graduation hari tu.. dah cite panjang2 rase macam dull pulak takde gambar.. meh tepek siket gambar..


ni saya dgn 'speqah'.. coursemate merangkap housemate saya.. =)

kanan tu uzma, our bestfriend kat sana.. die ni orang pakistan tapi stay uk.. sian dia rindu kat kitorang yang dah jauh ni.. =(

kami memang kuat ketawa.. =D


malam ni rase terpanggil pulak nak menulis tak tahu kenapa.. dh lameeeeeeeeee sangat rasenye tak update.. tak banyak nak cerita la mase kat sane.. tunggang terbalik dengan project sume, risau result la bagai, takde mood nak cerita ape2.. Hari ni nak berkongsi tentang cerekarama yang saya tengok online dekat malaymoviesfull tadi.. dah bese tengok online kan, dah jarang tengok tv selame ni, bile dah balik pon nak tunggu online jugak.. huhuhu.. kalau kat sane, laptop la nyawa.. nasib baik tak meletup je laptop ni..

ok.. berbalik kepada cerita tadi.. tadi saya tengok cerekarama bertajuk perempuan dihujung ramadhan.. MasyaAllah.. seribu satu pengajaran dalam cerita ni... Cerita dari awal sampai akhir memuaskan.. bukan ape, dari dulu mmg follow cite melayu tak kesah la dimane saya berada.. kat manchester dulu tgk cite melayu lagi ganas.. sehari sampai 2-3 cerekarama khatam.. mesti nak tengok setiap kali makan.. sampai orang kat msia pelik bile cakap pasal ape2 cite, saya lagi tahu.. heheheh...

(selame ni saya bahase kan diri 'saya' ke dalam blog ni, ke 'aku'.. hahaha.. rase cam dah 10 tahun tak tulis jadi lupe.. tak kesah la kan.. entry kali ni, rase cam selese plak nak bersaya-saya ni)

-Perempuan di hujung Ramadhan-

Aduhaiiii.. Ade jugak yer manusia yang 'sampai hati' macam ni... sampai ke hati kite buat kakak yang layan kita dengan cukup baik macam tu.. adoiii.. oklah, kepade sesape yg tak tengok lagi cite ni... meh la di summarize kan siket citenye..

Cite ni mengisah kan munirah kakak kepada sarimah... die ni dah kawin dengan zain dan dah ade sorang baby name adam.. munirah ni bekerjaya bagus la.. agak busy out station bagai.. balik pon kadang2 lambat.. tapi die cukup baik dan lembut.. satu hari adik die yg baru grad duduk dengan die sebab nak carik keje kat kl.. sementara tak dapat keje, die duduk la kat rumah kakak die tolong2 ape2 yg patut.. si zain, abg ipar tu dah jatuh cinta la tgk si sarimah ni lemah lembut, pastu tolong jage adam.. sampai la diorng ni bercinta belakang kakak die ni.. setelah lame menipu, akhirnye zain confess kat munirah yg die cinta kan sarimah dan nak ceraikan munirah.. die pon mengaku yg die dan sarimah dah terlanjur.. tu dah terukkan kan? ade lagi yg teruk..

sarimah dan zain balik kampung pegi pulak cerita kat mak munirah (mak sarimah jugak) yang munirah ni buruk perangai.. curang dengan zain.. pegi out station sebab nak ikot bos.. sebab tu zain nak ceraikan munirah tu.. sampai la bile munirah balik nak cari anak die adam, mak die halau die kate die anak tak gune.. sedehnye mase tu.. berjuraian la air mata ku ini..huhu.. munirah tu takleh nak bukak mulut pon cakap ape2, mak dengan adik lelaki die dah halau die.. tak bagi lansung tgk adam, anak die sendiri.. yang 2 ekor tu takde lansung rase bersalah.. diam je tgk munirah kene tuduh macam2 camtu.. Diorang yg tukang fitnah after all kan..

munirah pon bawak diri merajuk.. hidup sebatang kara.. die pergi mekah mengadu nasib.. sampai la 5 tahun kemudian, sarimah jatuh sakit yg teruk.. cancer stage 5.. baru la die rase sedar nak minta maaf kat kakak die yg die fitnah selame ni.. fitnah kat mak, kat adik sume.. dia mintak zain cari munirah.. akhirnye munirah tergerak hati nak balik.. die memang marah, tapi akhirnye die redha, anggap tu semua ketentuan Allah untuk uji die.. die pon amek keputusan untuk pegi hospital jumpe sarimah dan keluarga die yang lain.. on the way ke hospital die accident dan meninggal dunia.. tapi die sempat la kate kat sepupu rapat die yang die dah maaf kan semua orang..

camtu la citenye lebih kurang.. better korang semua pegi tengok sendiri.. menarik.. =) =) saya cerita macam takde feel.. please please please tengok!! hehehe.. over kan..

ini cite pertama yang saya setuju bile die bagi ending tragis macam ni.. ending mati2 ni.. selame ni saya selalu tensen.. kenape la cite melayu ni mesti ending nak over2.. tapi kali ni saya suke.. sebabnye.. biar la orang2 yang khianat die tu rase 'terpukul' siket.. walaupon dah maaf kan, takkan la senang2 je si munirah tu nak berhadapan dengan si suami yang curang, si adik yang mengkhianat kakak kandung sendiri, si emak yang tak percaya dan tak mahu lansung dengar penjelasan anak... mereka2 yang menyesal tu tak sempat jumpe munirah lagi, tahu2 je dah meninggal.. jenazah je yang sampai.. terdiam la semua orang..

hidup ni memang penuh drama.. kalau tak mana la datang idea buat cerita macam ni kan... It's happened out there.. ini lah reality kehidupan..

(1) memang munirah busy sangat, banyak keje, lebih kan keje dari family.. tapi si suami lansung la tak menegur atau gertak si munirah ni, instead die pegi biar kan pulak diri die terpikat kat si adik ipar...

(2) si adik tu.. kakak tu punye la pecaya and layan die first class punye.. camne pon si abg ipar mengorat.. fikir la kakak tu.. cinta lebih dari segala2 nye ke??

Pusing sana pusing sini, last sekali jawapannye IMAN kita.. kita ni umpama pokok.. iman tu umpama akar pokok tersebut.. kalau iman tu kuat, pegangan agama kuat maka datang la hujan ribut banjir macam mane pon, pokok itu akan tetap disitu.. tergamak kah kita fitnah kakak sendiri sebab nak dapat apa yang kita nak? nak kejar sangat cinta manusia, nasib kita di akhirat yang pasti itu di gadai kan??

Takut Allah.. Takut azab neraka.. Risau mati, risau dengan nasib di akhirat, maka terjaga la akhlak kita di dunia ini.. seperti lagu wali band, 'taubat maksiat', 'ingat mati ingat sakit ingat lah saat kau sulit.. ingat hidup cume satu kali..' Hmm.. This is a reminder for me as well.. Semoga saya dan pembaca2 blog saya ni di rahmati Allah dan di jauhkan dari tergolong dalam manusia keji.. di bulan Ramadhan yg mulia ni marilah kite membersihkan hati dan memperbanyakkan amal kepada Allah..

p/s: tahniah kepada para pelakon yang berjaya buat hatiku ini tersentuh dan menangis, lantas tergerak untuk menulis kembali.. Alhamdulillah..

With Love,


5 comments:

Karra Aziz said...

sgt sentap,pas xam nk tgk la :)hehe,stalker2,eh x jugk,bby da lame folo blog ni.lalalala :D

therosputih said...

lama tak membaca karangan kau kan ain...konpius aku, awal2 cite sal kau grad (btw tahniah dear)...hehehehe

hope to read some more...hoyeahhh!!!

Mohd Muhaimin Radzuan said...

boleh jadik tukang review drama ni.. :)

Azwin Yusof said...

lol. terkejut aku pas baca. hmm sedihnye jadi permpuan mcm tu. moga kita semua dipelihara imannya. aminnn

Azma Alina said...

salam hi... cerita tu dimainkan semula agaknya @tv3 baru2 ni... ingatkan cerita baru... tapi sy x sempat pulak tgk smpai habis... lepas dia dihalau mak tu xtahu ape jadi.. try cr kat tonton xde pula... anybody know where to watch/download?

Post a Comment