Wednesday, April 21, 2010

~SABAR~



Assalammualaikum WBT..

Rasanya agak lama tak post kan apa-apa dalam blog ni..

I suppose to be busy as the final examinations just around the corner and just a month from today!! But, as usual, my ideas become plenty when it comes to 'takda masa' plus something that happened recently..

I would like to mention about 'Hikmah' of Allah's planning towards myself.. He gave me a chance which cause a huge impact to my personality of being a better muslim woman.. He gave me opportunity to discover different exposures and colorful experiences in this British land..The Hikmah that I was mentioning is the bond of sisters in Islam..

I realized about the importance of our very own religion once I got here.. How's nice isn't it??
away from my own country which is an Islamic country at least by name, I learn lots of things here..

Kali ni nak cerita tentang maksud persaudaraan dalam Islam..

"You will not enter paradise until you
believe, and you will
not believe until you love one another."
(Sahih Muslim)

Dulu.. aku tak berani nak mention pasal agama bila memikirkan kekurangan yang ada dalam diri ni.. Bukan ustazah yang penuh ilmu didada.. Bukan alim ulama yang petah berkata-kata... Bukan manusia sempurna kurng dari dosa.. Tapi disini aku belajar tentang bertapa perlunya kita menyebar kan apa yang kita tahu..

Sabda Rasulullah SAW : Sampaikanlah agamaku walaupun sepotong ayat..

InsyaALLAH..

Disini.. Di bumi uk ni, di Manchester, aku belajar banyak perkara.. Paling utama dan ketara ialah tentang kepentingan agama kita sendiri dan bertapa negara aku yang tercinta sangat2 perlu di bimbangkan.. Di sini juga aku belajar tentang persaudaraan sesama Islam yang sungguh berbeza.. Persaudaraan seperti keluarga yang sgt3 rapat.. Subhanallah..

Hampir setahun aku di sini.. takda lansung dengki mendengki sesame manusia.. takda lansung timbul sape lebih, sape kurang.. 'ishh.. x bole tgk la die ni lebih dari aku'... tiada same sekali.. aku sungguh terharu.. masing2 bantu membantu.. coursework, siap tanye kalau ada ape2 masalah bagi tahu nanti akan cuba di bantu.. Kerja dalam group pulak, seorang ada masalah tak buat keje ke ape.. 10 reasons yang positive akan di ambil kira dahulu sebelom menyalah kan sesuatu pihak.. mencari salah orang tu option yang terakhir.. MasyaALLAH.. berbeza nya Ya ALLAH..

Aku bersyukur kepadamu Ya Allah kerana engkau memberi aku peluang & pengalaman yang tidak bole di beli dengan wang ringgit.. Kau beri aku masa 3 tahun belajar dan mempunyai pengalaman di Malaysia ketika diploma dan Kau juga beri aku peluang menjejak kan kaki merasakan pengalaman belajar di luar negara supaya aku sendiri berupaya untuk NAMPAK dan membuat perbezaan.. Bukan aku mengagung2 kan negara luar sehingga lupa daratan, tapi apa yang ingin aku sampai kan sekarang ialah tentang mentality masyarakat Melayu/Islam di Malaysia dengan mentality masyarakat melayu + Islam dari Malaysia + Islam dari tempat lain + non-muslims yang hormat orang lain..

Sebelum ada yang salah faham, ingin aku bagi tahu di sini tentang apa yang aku cerita ni hanya la dalam skop pengalaman aku sendiri.. bukan semua masyarakat melayu/Islam di Malaysia begitu.. ini hanya apa yang aku nampak.. Ramai yang tidak begitu tapi Allah takdir kan aku tidak berjumpa dgn mereka di Malaysia..

Suatu hari, course mate aku dari Qatar dapat solutions untuk past years, solutions untuk Course works dan macam2 lagi.. Tiba2 dia call bagi tahu yang dia dah siap fotostat kan dan kawan aku sorang lagi tolong hantarkan ke bilik.. bukan siket tapi, ada jugak sampai 100 lebeh muke surat..

Sem lepas, time tengah struggle giler study last minutes, tetibe coursemate aku dari pakistan pulak call kalau2 aku memerlukan apa2 pertolongan.. kalau ada, dia akan scan kan jawapan dan email kan kat aku supaya aku dapat study.. kalau still tak faham, miscall je dia, nanti dia akan call balik ajar aku..

Time nak buat course work pulak, masing2 akan call sesama sendiri bertanya kalau2 perlukan bantuan.. tak sedikit pon kesah pasal takut orang ni dapat markah lebih atau ape.. masing2 berusaha untuk sama2 berjaya!!!!!!!

Rakan2 aku yang non-muslims pula.. Mereka sgt3 hormati aku dan rakan2 seIslam yang lain.. selalu je datang lepak2 kat bilik aku ni bersembang.. ada jugak coursemate aku yang nonmuslim dari Israel, brunei, nak ajar aku subjek yang aku tak faham.. sayang mereka.. sungguh prihatin.. :-)

aku terharuuuuu.. ;-(

Rakan2 sesama Malaysian pula pun begitu.. Berpesan2 sesama sendiri untuk sentiasa menjaga diri dan jika ada sebarang masalah jangan segan2 untuk berkongsi.. setiap minggu juga akan ade perjumpaan untuk membersihkan diri atau dalam erti kata lain memberi pengisian rohani kepada diri masing.. Berceritakan pengalaman, mengaji Al Quran, mengupas tafsir Al Quran, Menghayati kisah2 Nabi terdahulu dan kisah2 sahabat yang bole dijadikan tauladan, beriadah bersama2, makan bersama2 supaya ukhuwah itu sentiasa erat dan masing2 tidak akan berasa keseorang di bumi yang asing dan jauh dari keluarga ini.. Kami juga sentiasa berkumpul untuk membincangkankan tentang isu semasa dan tujuan hidup serta tanggungjawab yang besar bagi seorang yang memegang nama Islam tersebut.. Memikirkan bagaimana untuk menjadikan Islam itu tiang dan tunjang dalam setiap individu..

bukan sekadar Islam pada nama.. Bukan sekadar bertudung litup..

Cantiknya Islam itu membentukkan persaudaraan..

Setiap kali aku merasakan nikmat dan manisnye kehidupan disini, aku jadi sedih bila teringat kisah2 aku terdahulu... Juga kisah2 yang di ceritakan oleh kawan2 lama ku di Malaysia ketika sekali sekala berpeluang untuk chat..sentiasa masalah yang sama berbangkit2, berulang2.. takda perubahan dengan sebelom aku pergi dan selepas aku pergi.. sama.. gado, masam muka, sound secara kasar..

Kenapa kita lebih suka memikirkan CARA yang menyakitkan saudara kita sendiri daripada memikirkan jalan yang lebih cantik dan elok untuk menyelesaikan masalah... Disini, macam mana teruk dan salahnye perbuatan seseorang itu, mereka akan memikirkan sebab yang paling berhemah dan positive untuk difikirkan bagi mencari penyelesaian, jauh sekali memilih jalan untuk bergaduh dan bermasam muka.. sekali sekala bila aku ada melepak rumah kakak senior final year dekat sini, lihat cara diorg selesai kan masalah dgn penuh hikmah dan berhemah aku sungguh kagum! 'sabar je.. Allah rancang utk kita macam ni sbb nak bagi pulangan yg lebih best.. nanti kite tak rase pulak sesuatu tu 'manis' kalo kita tak rase ujian dulu..' cakap mcm tu dgn senyuman.. :-) senyum je walopon masalah tu sgt2 berat dan dasyat.. 'takpe je org tu buat kita, adala sebabnye semua tu jadi.. mesti ada je petunjuk sebalik apa yang jadi.. kita tunggu je.. Allah kan syg kita..'

Hari tu aku ada lab group meeting, adala seorang mamat Singaporean ni missing in action, tak datang.. aku msg, call sume tak dapat.. ahli group aku yang lain ni takda seorg pon yang nak sakit hati atau berfikiran negative.. dalam group aku ni ada budak Arab, Israel, Oman.. (muslims+nonmuslims) masing2 cakap, 'nevermind, he must be sick..let he rest.. don't bother him..'
budak ni, buat macam ni berulang2.. kalau datang pon lambat.. tapi sehingga ke hari ini.. takda seorg pon cakap sesuatu yang tak puas hati...even bila supervisor kitorg tanye pon, semua org back up dia kata dia kurang sehat.. padahal, mamat tu sendiri mengaku die tertido.. huhuhu.. takda pon nak yang nak cakap, 'ko pikir ko je ngantuk?? aku ni tak ngantuk??' lagi sorang ahli group aku ni pulak.. mamat ni punye la pemalu ke ape.. bercakap pon siket2 je.. pastu dalam lab report kitorang tu, dia punye contribution pun sgt3 siket.. buat conclusion je.. hehehe.. tapi, siket pon takda yang bersuara atau sakit hati.. setiap orang fikirkan sesuatu yang sangat positive.. mereka lagi suke mengelak dari mencari salah orang lain!!! atau pon dalam erti kata lain, takda mase cari salah orang.. banyak lagi perkara penting utk difikirkan.. masing2 kata.. 'It's ok.. everyone have their own problems.. Let he just do what he can, and we help him do the rest because we are happy team right!!!' masing2 senyum dan bergembira ketika berbuat kerja.. :-)

Lagi sekali aku berasa kagum dengan budi pekerti mereka di sini.. Mereka seperti memikirkan kemajuan diri dan tolong menolong sesame manusia, lebih dari segala2 nya.. Satu je dalam kepala mereka, 'aku sayang saudara seIslam ku lebih dari sayang diriku sendiri kerana dengan begitu, Allah akan sayangkan ku'.. dan yang lebih terharu, yang bukan Islam pon, budi pekerti sgt3 baik... masing2 lebih suka berfikir kehadapan daripada menyemak kan otak dengan perkara remeh..

Baru2 ni ada masalah berlaku kepada rakanku di malaysia.. rakan aku tu, aku akui dia bersalah dan tidak sedikit pon aku menyebelahi dia.. Hanya aku kurang suka dengan cara mereka menyindir2 di status fb, jatuh kan maruah org lain sbb obviously mereka yg sekelas akan tahu sape yg dimaksudkan.. smpai rakan aku tu mengadu menangis2 bagi tahu aku masalah dia.. 'ain, sori kacau ko dan menyemak kan ko dgn masalah aku, tapi aku betol2 rase macam anjing tepi jalan sekarang ni'... aku yang semakin sensitif sekrg ni pon, smpai menangis dengar.. teruk sgt ni, smpai aku yg jauh ni dijadikan tmpat mengadu..

ye.. mungkin dia bersalah!

But don't you have heart?? don't you think about Allah.. who are you to penalize others??.. Are you that good??... Don't you have any other fairly option?

bagi aku marah2 dengan menggunakan tanda seru di fb menyindir org lain, maybe akan buat org yg tulis tu puas hati, tapi di mata org yg membacanye, it shows how LOW you can get..
When you started to mention it in public, don't blame others if the news spread by the wind..

Takde keluarga kah rakan aku itu sampai dengan beraninye memperlakukan macam tu kat anak orang..?? kalau aku la yang kena, rasanya abg2 & kakak2 aku yang agak brutal tu takkan berdiam diri kot.. dulu mase penah salah faham dgn seseorg pon, puas pulak nak tahan adik-bradik aku dari bertindak.. huhuhuhu... brutal family ku ini.. :-)

sedikit teguran yang aku suarakan supaya masalah diselesaikan antara yg terlibat sahaja secara elok dan berhemah, dah kena hentam dan dituduh penyebok, macam baik sgt, poyo la dia ni, macam dulu dia tak pernah dalam situasi ni... tergelak aku dengar.. dapat pulak msg tibe2 mengucapkan terima kasih.. bila tanye kenape, dia kata sebab aku bantu menyelesaikan masalah mereka.. aku tersenyum lagi sekali sebab obviously bukan itu maksud pengirim msg itu.. aku tahu.. tapi takpe la.. let it be that way.. :-)

mungkin bagi dia aku ni penghasut kawan aku tu, sebab mereka tak berbaik pon.. jadi, untuk ape berterima kasih tu?? sedangkan pergaduhan tu x selesai pon sehingga sekrg, jadi ape maksud tersirat di sebalik terima kasih tu..?? sindir aku? tapi, buat apa nak balas balik kan... kalau berbalas2, takkan ada penghujung pon dan aku pon sekali tak ubah seperti dia.. senyum dan sabar je perkara yang bole aku buat setakat ni.. lagipon, bukan hal aku.. :-)

Bila kadang2 hati rase tak sabar, sepotong ayat ni aku pegang..

"Obey Allah and His Messenger and do not dispute with one another,
otherwise you will fail and lose your strength.
Have patience - Allah is with those who are patient."
(Al-Anfal, 46)

Aku tahu mereka yang terlibat pastiiiiiii baca blog aku.. tahu sangat.. tak kesah nak kata aku ni perasan, penyebok, poyo, perasan alim & tahu semua benda atau nak tunjuk baik ke ape.. But, this is who I am now.. I am trying to let people I know and those I barely know to feel the bonding of sisters in Islam.. Rasa manisnya dan leganya hati bila kita sentiasa berlapang dada dan berbuat baik sesama manusia terutama orang yang kita kenal dan berada di sekeliling kita.. tapi bila cubaan aku itu di salah tafsir, aku yang agak kurang sabar & masih lemah yang bole bila2 mase je melenting dan sekaligus jadi orang yang di benci Allah.. dengan langkah berjaga2, aku berhenti setakat itu.. sebelum terjerumus dalam pergaduhan yg tak masuk akal & buang masa sekaligus dibenci oleh Nya, aku berhenti.. buang dia dari fb frens bukan maksudnye aku benci, tapi untuk mengelak jadi benci.. :-)
fikir2 kan la.. kita sendiri ni jauh sgt3 untuk sampai kepada kesempurnaan.. kalau asyik melihat dan nampak kesalahan orang lain, sampai bila2 kita takkan perasan kekurangan sendiri..

The love that is mention by Him is not the love that we can easily
say without knowing its own meaning..

WASSALAM.. :-)

With Love,






5 comments:

Azwin Yusof said...

impressive!!!!!

Mysterious Lady said...

I'm happy for you.

ct said...

syukur de insan seperti ko, berusaha membantu insan2 lain... teruskan niat murni ini....:>

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

"."
(Sahih Muslim)

ttgal sket.. "You will not enter paradise until you
believe, and you will
not believe until you love one another 'like you love yourself'.."

hana said...

ain..bile balik mesia..nak jumpa ko..bgtau k

Post a Comment