Tuesday, February 24, 2009

ABG KU...






Ni abg aku no 3..


Kali ni nk cite pasal abg aku yg no 3 ni..

gmbar kat atas ni, mase ni kat klia jemput abg aku ni balik dr Abu Dhabi. Actually, dia tgh keje.. kali ni stop kat malaysia.. pastu ade 3 hari sblom fly balik sane.. leh laa balik rmh cmtu kn.. dlm gmbar ni, dia baru pas bwk kapal terbang laa..

he's a captain now..
Captain Mohamad Hafizd
airline : Etihad Airways

(The National Airline of the United Arab Emirates)

Nak cite laa cmne abg aku ni.. dia dulu skolah kat MRSM terendak..
seorng tyco yg femes kat sane.. jd kegilaan ramai.. kalo aku dtg skali skala melawat abg aku tu, ade laa kakak2 yg nk ngendeng2 berbaik2..


seorng samseng di skolah.. penah kena gantung sbb pancit kan tayar cikgu.. huhuhu.. tp, sgt bercita2 nk jd pilot.. terdorong ngan papa agaknye.. papa kan suke bercerite.. sampai kan kawan2 abg aku yg
segeng samseng tu pon sume jd pilot.

pas spm je, trus masok MFA (Malaysian Flying Academy) kat melaka.. kat sane, abg aku hbs on time.. lambat siket pon sbb masalah weather mase tu..


Dia dpt anugerah Best student kat academy ni.. bangga giler aku..

ade kwn abg aku tu, bile abg aku dh keje brape tahun, dh fly dr local ke international pon, dia x hbs2 blaja lg.. huhuhu.. nmpk laa yg abg aku minat sgt2 jd pilot kn..


pas dh keje kejap ngan MAS, mule2 skali dia hadiah kan kete kat parentz aku tanda pnghargaan.. pas dia sendiri dh beli kete kumpol duit sume, dia pon kawen mase umo 24 tahun..


Lpas beberape tahun ngan MAS, dia dpt offer keje kat negara org.. keje kat Abu Dhabi, UAE.. mule2 sedeh tau dia nk berhijrah jauh, takot x dpt nk jumpe.. tp, teknologi skrng ni buat kan kitorang x trase jauh langsung.. sembang gune skype ngan webcam je.. balik pon, dlm 2 tahun skali tu dh mesti..


Berkat usaha dia, dia skrng dh sgt3 stabil utk umo semuda dia..
dh bole sng kn mak bapak, dh bole berkeluarga, dan dh bole bg kemewahan kpd keluarga dia.. skrng pon, dh ade 3 org ank lelaki.. gmbar xde laa pulak, sbb bile dorng balik je lupe nk amek gmbar.. heheh.. bln 4 ni dia balik, aku tunjuk.. muke ank2 buah aku 3 org ni sume se'pesen' je.. ketinggian je lain.. heheh..


skrng ni, umo semuda dia, dh bole pkai BMW 5 series utk kegunaan kat Abu Dhabi, Mercedes E class utk kegunaan kat M'sia...

ade rumah yg sgt slese kat Abu Dhabi.. Dh beli rumah besar
plak kat bkt jelutong utk mase dpn..
leh melancong g mane2 je.. sponsor parentz aku n parentz wife dia skali.. bln 4 ni pon nk g Phuket..
As seorng abg, dia ni sgt3 penyayang dan bertanggungjawab..
Syg sgt3 kat dia.. terharu dan sgt untung ada abg yg mcm ni..
mase aku kecik pon, mak cite, abg aku ni laa yg mnd kan aku, tukar lampin, basuh kain lampin tu.. sbb dulu, x mampu beli pampers..


MORAL nk cite kat sini sbnrnye nk bakar smgat

Mohd Muhaimin b Radzuan..


saya tahu awk tgh sgt2 ssh skrng ni nk urus kan sume nye..
tp, ingat.. xde ape yg senang dlm hidup ni..
dari susah payah ni laa awk akn sgt3 appreciate ape
yg awk akan dpt nnt..

U can do it..!!!!

dgn kesungguhan dan doa awk, awk pon
mesti bole berjaya..
ape2 pon, sng kan umi awk dulu..
sng kn org yg dah susah payah utk kite..
mcm tu laa baru BERKAT..
Lagi 1 lupe nk cite, abg saya pon pegi under mara.. susah mcm ni jgk mase nk apply dulu.. tp, tgk skrng... kesusahan sume berbaloi..
awk risau hutang mara bnyk kn?? jgn risau sume tu dulu.. settle kn ape2 yg dtg skrng dulu.. usaha kan loan tu dulu.. hbs kan blaja dulu.. dh jadi pilot nnt, baru pk hutang k.. Rezeki masing2..
awk keje nnt, xtau bnyk mane plak dpt mase tu.. kot2, mase awk kuar fresh2 tu, tros dpt pluang jd pilot utk international AIRLINE kite xtahu..
sume tu rezeki.. Doa je kat ALLAH..
mesti ade rezeki nye nnt..


semoga awk lagi bersemangat dgr cite abg sy ni!!!
saya doakan yg terbaik je utk awk..


3 comments:

AzwinYusof said...

for ur abg, alhamdulillah..
rezeki yg dtg dr Allah dan atas usaha sendiri..
utk muhaimin, nt da jdk pilot jgn lupe kenkawan yg pnh jd member sepermakanan ni ha...

utk ain lak, erm..semangat utk aku takde ke..
buatla jugak utk aku..
huhuu..

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

thanks sayang.. bersemangat nak blaja pilot ni.. yang saya pk dapat blaja pilot jer.. xpnah pk lagi pasal nak keje ke ape.. dengar yang abang awak pon susah jugak tapi dah berjaya dah skrg.. at least nak macam tu la kan sayang.. doa sama-sama sure berjaya..

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

kalo bole nak appaullette pangkat kapten bgpis.. bersemangat sket nak jadik kapten..

Post a Comment